Skiløb på taget af et forbrændingsanlæg midt i en storby (København)
Det virker som en drøm for mange, men i København er det en realitet: På affaldsforbrændingsanlægget Amager ressourcecenter (ARC) har man siden 2018 stået på ski, vandret og klatret. Og det med Derbigum som membran på bakken.
Projekt af arkitekt Bjarke Ingels
Projektet Amager Bakke, ARC eller Copenhill er tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG). Stjerne arkitekten Bjarke Ingels er verdenskendt og har allerede formået at realisere enorme projekter over hele kloden med fokus på bæredygtige og funktionelle bygninger. Danske Bjarke Ingels Group har kontorer i New York, London og København.
Dens mission? At gøre Københavns mere industrialiserede forstad til en sand sports- og fritidsattraktion. Amager Bakke er unik, fordi både affald behandles, energi genereres, og taget får mange nye funktioner. Ingels siger selv i en Copenhill-dokumentar, at bæredygtige, funktionelle bygninger giver flere muligheder, er sjovere, og i høj grad øger byernes appel. Ingels kalder Amager Bakke for en hybrid mellem bygning og landskab.
“Dette projekt passer perfekt ind i vores vision om at opfatte flade tage ikke blot som et tag over hovedet, men som en funktionel forlængelse af det hus, du bor i, den bygning, du arbejder i, eller den by, du bor i. Intet tag at spilde, med andre ord! Med dette projekt tilføjer vi endnu en internationalt anerkendt bygning til vores liste over unikke bygninger.”
Derbigum CEO Grégoire Morel
Derbigum som en cirkulær membran
Derbigum blev valgt vandtætnings membran på dette innovative projekt med forskellige funktioner. Multi Tag Entreprises tagdækkere brugte den robuste og rodbestandige membran Derbigum GC AR (også yderst velegnet til grønne tage!). Vores Derbigum GC AR membran har to separate armeringslag. På oversiden: glasfibervæv og non-woven polyester. Dette giver produktet perfekt dimensionsstabilitet samt fremragende rive- og perforeringsmodstand. De mere end 50.000 årlige besøgende kan derfor roligt vove sig ind på Copenhill i de næste +50 år eller mere uden bekymringer – så robuste og holdbare er Derbigum-produkterne.
Prisvinder
Copenhill-projektet vandt World Building of the Year architectural award i 2021. Ifølge jurymedlem Paul Finch fortjener projektet denne pris, fordi det til fulde opfylder arkitekturens rolle i en verden med genbrug og nul kulstof. Desuden er juryen overbevist om, at projektet ikke genererer ‘Not In My Backyard’ (NIMBY), men snarere YIMBY-følelser. Det motiverer arkitekter og designere til at tænke videre og kæmpe for ideer og minder os om, at bygninger også godt må være sjove!